Има някои общи разбирания за това кое е добро,

...
  Има някои общи разбирания за това кое е добро,
Коментари Харесай

За бакшиша, намеците и храната: Какво да знаем, когато пътувате в държава с различна култура?

 

Има някои общи разбирания за това кое е положително, кое е зло, кое е хубаво и кое е неприятно. Но оттук насетне хората по света се разграничават в своя морал и разбирания съгласно локалните просвета, морал и обичаи. Затова не е изненада, в случай че вършим нещо у нас с концепцията, че то е положително, да е обидно в друга страна.

Представяме ви някои от най-популярните културни разминавания по света, които би трябвало да имаме поради, когато стегнем куфарите за съответните страни.

Виж още: БЕЛИ храни, които са нездравословни за здравето ни

 Бакшишът

Като цяло в множеството страни по света се чака да се остави бакшиш. На някои места той е регламентиран - избран % от сумата. На други места е признато да се закръгли сметката. Нещо повече - в случай че не се остави бакшиш, това е отношение към кухнята или обслужването. В някои азиатски страни обаче като Южна Корея, Китай и Япония да се дава бакшиш е обидно за чиновниците и би трябвало да бъде избягвано.

Виж още: Ето по какъв начин градинарството се отразява на здравето ни

 Споделяне на маса

Само си представете - седите си с другари и се наслаждавате на обяда си и внезапно до вас сяда изцяло чужд човек. Би било необичайно, неприятно и съмнително, нали? В Япония обаче това е напълно естествена процедура и в действителност се преглежда като много сполучлив метод за угаждане на най-малко две потребности - цялостни маси за ресторантьорите и сити клиенти.

Виж още: Храни, които забавят метаболизма

 Празната паница

Ако сме на посетители и изядем всичко от сервираната храна, домакинът ще знае - храната се е харесала! В Китай обаче това е знак, че гостът към момента е гладен, а доманинът не е предложил задоволително като количество храна.

Виж още: Един елементарен метод да се справите с ужасната мигрена

 Намеците

Да правиш намек към обичания човек за това какво искаш за рождения ден да вземем за пример, не е нещо нетипично у нас. Това би улеснило другия, а най-после и двете страни биха били удовлетворени. В Китай обаче това е цяло изкуство. Дори се смята, че дами, които не вършат подмятания на мъжете си, махат част от женствеността си.

Виж още: ТЕСТ съгласно зодията: Разбери дали някогашният ти сътрудник изпитва към момента усеща към теб

 Високият звук

В Китай да си викаш с някого на обществено място е изцяло обикновено. Така да вземем за пример в заведение, в случай че искаш да привлечеш вниманието на сервитьора, е задоволително да го повикаш по име или по специалност. В Япония това е немислимо. В Западния свят пък е знак за неприятно образование, въпреки че всички знаем, че има разлика сред западните култури.

 Изображение: iStock

 

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР